Tisdagstips

Jag missade ju förra veckans tisdagstips så för att kompensera för min miss så får ni ett ordentligt tips/guide idag istället som jag har lagt ner en hel del arbete på!

Så, jag tycker att vi kör igång!☺

Dagens tisdagstips handlar om contouring, bronzing & highlight. Detta är lite av en favorit för mig, särskilt Highlighters som jag samlar på och älskar att använda. Jag är den tjejen som använder 3 olika Highlighters på samma gång - bara för att jag inte kan sluta och absolut älskar hur det ser ut. Jag kan dock försäkra er om att resultatet blir bra ändå - men det är ju dock bara min åsikt! En del kanske tycker att jag ser ut som en julgran med extra stark belysning och det enda som fattas är en julstjärna på huvudet - vad vet jag?

Men, om vi ska vara helt ärliga här så har vi alla nånting vi överkonsumerar - bara för att vi inte kan sluta och samtidigt gillar det. Detta kan handla om lite vad som helst: För mycket hårspray, för mycket vax, för mycket eyeliner, för mycket parfym, för mycket bronzer, för mycket smycken, för mycket choklad, för mycket energidryck, för mycket lager på lager - ja, för mycket helt enkelt. Men egentligen så blir budskapet lite fel, för bara för att man överdoserar någonting betyder det inte att det alltid ser dåligt ut. Självklart KAN det se dåligt ut, men det kan också vara tvärtom - det gäller bara att man vet vad man gör.

Det går att överdosa utan att få det att se konstigt ut och tack och lov så har vi olika åsikter om vad vi anser ser bra ut. Att vi gillar olika är ju ingen överraskning, jag menar det byggdes ju en hel kampanj kring just 'vi gillar olika' och vem har inte hört uttrycket "smaken är som baken - delad." Så medan vissa kan älska en tjock eyeliner och mycket rouge kan andra hata det. Det handlar om en smaksak helt enkelt.

Men när det kommer till contouring, bronzer och highlight så finns det vissa riktlinjer man bör följa.

Men, några av er kanske undrar: vad är egentligen allt det jag just nämnde?

Vi kan börja med contouring.

När man använder sig av Contouring behöver man ett matt puder som är några nyanser mörkare än din egen hudfärg. Syftet med att använda sig av detta är att skugga och skulptera ansiktet och dess form.

Bronzing betyder att man ger en lite solkysst färg till ansiktet genom att lätt svepa ett bronzing puder över ansiktet. Skillnaden mellan en bronzer och ett contouring powder är oftast att en bronzer behöver inte vara matt och kan gärna ha lite skimmer i sig medan vid contour brukar man rekommendera ett matt puder. Det gäller dock att vara lätt på handen när du använder en bronzer, annars kommer din ansiktsfärg skilja sig väldigt från resten av kroppen, och dessutom är det lätt att ge intrycket av att du ser smutsig ut. Detsamma gäller vid contouring.

En highlighter använder du för att framhäva någonting - motsatsen till att skulptera kan man säga. En highlighter är oftast guldig, guldvit, ljusrosa eller pärlvit med skimmer i. Det finns i både puderform och liquidform (kräm). Det finns även matta puder som är väldigt ljusa som kan fungera både som ett settingpowder för att hålla t.ex din concealer på plats och samtidigt highlighta.

Hur och var använder man allt?

CONTOUR

Skulpteringspuder använder du först och främst längst sidorna av ditt ansikte. Den vanligaste anledningen till att man skulpturerar är för att framhäva dina kindben och få dom att se högre ut.

Hur gör man då detta? Jo, ta då en borste och vänd på den så att du använder skaftet. Placera skaftets ände i höjd med toppen av ditt öra och vinkla borsten mot hörnet av din mun. Detta är den linje du ska följa för att kunna skulptera dina kindben. Nu när du vet vart du ska börja tar du din contourborste som oftast är lite snedskuren, det finns många alternativ att välja på, ta den som passar dig.

(Här nedanför ser du hur en contour-borste kan se ut. Den har många olika former men det du kan tänka är att den ska applicera puder på ett specifikt ställe, därför funkar inte en stor puderborste till exempel för då hamnar pudret över hela kinden.)

Dutta nu borsten försiktigt i ditt contourpuder, börja hellre med för lite än för mycket och fyll på om det behövs vart eftersom. Se till att du slår av överflödigt puder så att du inte får puder lite här och var i ansiktet och så att du inte får för mycket puder på borsten. Detta gör du genom att slå borsten lite lätt mot nånting så att du ser att det blir ett litet pudermoln. Mät ut igen om det behövs, men börja annars i höjd med toppen av ditt öra och lägg borsten mot huden där du börjar så att den mesta färgen hamnar längst upp. dra sedan borsten snett nedåt mot munnens hörn, men, munnens hörn är endast för att du ska veta vilken vinkel du ska skulptera, för du bör bara skugga ca 2-3 cm från startpunkten - alltså skugga inte enda fram till mungipan. Utan du ska bara skugga halvvägs fram, om än lite kortare.

Sen brukar man även skulptera längst tinningen upp längst hårfästet. Detta gör att ditt ansikte inte ser lika runt ut. Glöm inte att även skulptera längst käkbenet. Man kan tänka sig att man ska skulptera som en 3:a.

Här ser du vad jag menar:

Du kan också skulptera näsan genom att använda pudret på sidan av näsan - på båda sidor och precis under "toppen" av näsan. Detta ger ett intryck av att du har en mindre näsa.


BRONZER

För bronzer har jag inga särskilda instruktioner mer än att du inte ska använda bronzer där du använder highlighter, vilket jag förklarar i nästa steg. Var lätt på handen och glöm inte pannan!


HIGHLIGHTER

Som jag skrev tidigare så handlar detta om att framhäva. Så de ställen man brukar highlighta är på toppen av kindbenen och under ögonen.

Sen kan du även highlighta mitt på näsan, amorbågen, pannan (se bild) och precis under munnen - i gropen så att säga. Du kan också dutta lite i inre ögonvrån så ser dina ögon större och piggare ut. Det är lite svårt att förklara så därför låter jag bilden tala för sig självt. Dom mörka partierna är för contouring och de ljusa är för highlight.På den här bilden ser ni att jag har ritat en pil. Som ni förstår så är det ljusa highlighter och det mörka contour. Och nånting som har blivit väldigt populärt är att använda sig av "triangeln". Detta betyder att man highlightar som en triangel under ögat, precis som på bilden, för att få en snygg 'brightening' effekt. Jag personligen är inte så jätte förtjust i den här metoden, dels för att jag är så pass ljus i hyn så det är svårt att highlighta under ögat på det sättet med min hudton. Men sen vet jag att vissa går waaay overboard - och då menar jag inte på ett bra sätt som jag nämnde tidigare - utan det blir bara för mycket.

Här är några exempel:


Så om du använder dig av triangeln, know your limits. Personligen gillar jag att använda highlighter på toppen av kindbenet, amorbågen och mitten av näsan.

Efter att ha kollat på alla dessa mallar för hur man gör undrar ni kanske - men dom ser ju helt tokiga ut, vad blir det för resultat?

Så här har jag några bilder som visar hur det kan se ut när du är klar. Det viktigaste i allt det här är inte att hitta den perfekta linjen eller göra si och så, det viktigaste är att blanda allting när du är klar. Sudda ut alla skarpa linjer, annars kommer det se sämre ut än innan!

Den första bilden är en före och efterbild. Jag tycker att Contouring och highlighting gör stor skillnad! Men det är bara min åsikt.


Slutligen, vad för produkter rekommenderar jag? Dessa produkter använder jag flitigt:

Till contouring föreslår jag Hoola Bronzer. Den finns på sephora i stockholm eller på www.lookfantastic.com

För Bronzer rekommenderar jag Bobbi Brown Shimmer Brick i färgen Pink Quartz. Den finns bland annat på Åhléns och möjligtvis kicks hemsida. Tycker ni att den är för dyr så finns det även ett solpuder ifrån make up store som är väldigt bra. Jag har färgen" Sun Touched".

Bild 1. Hoola Bronzer bild 2. Make Up Store Bronzing powder

3. Bobbi brown pink quartz.


Och slutligen: highlight. jag har många favoriter här men jag får hålla mig till 2 stycken. Min absoluta älsklings-highlighter kommer ifrån BECCA och heter shimmering skin perfector i färgen Moonstone. Det är en kräm, och den är helt perfekt! Det finns även i en färg som heter 'Opal' och det är deras populäraste färg. Den går mer åt guld och passar dig som har medium/mörk hudton medan moonstone är mer vitfärgad och syns på oss som är riktigt ljusa. Men, den är även superfin på en mörkare hudton. Dessa highlighters kommer i ytterligare 4 nyanser: Pearl, Topaz, Rose Gold som är en ny variant i rosèguld och gold champagne som är deras julnyhet. Alla färgerna finns även i pressad form för dig som inte gillar krämhighlighters.

finns hos uk.spacenk.com


Min andra favorit som är lite billigare är från The balm och heter Mary-Lou manizer. Den finns bland annat på kicks - men jag har sett den på nelly också har jag för mig. Craycray.se kanske också har den. Det är bara att söka på Google!

Det var allt jag hade att bjuda på för tillfället, hoppas du fann mina tips hjälpsamma. Vi hörs! Glöm inte att jag har en pågående blogsale! ☺ /Sanna 💋

  • Makeup

Gillar

Kommentarer