sluta hänga ut människor

Jag hade tänkt göra mitt första inlägg om min nya kategori, men det här kom emellan och jag vill verkligen ta upp det.

Vi ser dagligen listor på Facebook där det står alltifrån "kolla in dessa personers ögonbryn!" till "fulaste frisyrerna någonsin!" eller "top 10 konstiga människor" osv. Jag såg senast en idag som någon delat "Top 10 eyebrows that are out of control" (eller nåt sånt) och det var bild på "helt vanliga människor" men med lite extrema ögonbryn. Och folk har jätte roligt åt dessa listor. människor som ser ut på ett roligt sätt av olika anledningar - superkul, eller?

För att bli lite allvarliga så är det faktiskt så att när dessa listor eller memes görs så tänker ingen på vem det är på bilden. Men det är ju vanliga människor som lever och existerar! tänk om du en dag skulle dyka upp i ditt facebookflöde och någon gjorde sig rolig över dig? För det är knappast så att någon ber om lov för att få använda din bild. Och när vi ser detta så skrattar vi för vi känner inte personen och det är nästan som att dom inte existerar..Iallafall inte på samma sätt som du och jag. men det gör dom. Det må kanske vara lite speciella människor (i vissa fall, inte alla) men det gör dom inte mindre värda och dom har inte bett om att bli skrattad åt av hundratals människor. rätt som det är dyker det upp en bild på nån man känner eller ännu värre - en själv. Det kan räcka att en kompis laddat upp en gammal festbild som är 6 år gammal på "bilddagboken" eller "Lunarstorm" och denna bild då har hittats via Google och därmed använts i en sån här lista eller meme.

och för er som tror att sånt här inte händer - när jag gick i grundskolan, i klassen över mig (94orna), ett gäng på 5-6 tjejer i den klassen hade klätt sig likadant och satt alla på främre raden med benen i kors - identiskt klädda. Detta var sista året dvs årskurs 9 och det var väl något form av spex från deras sida, men ingen annan (vad jag minns) var utklädd så därför stod dom ju givetvis ut extra mycket. En rolig grej helt enkelt. Det var typ 5 år sen, och under 2014 cirkulerade en sån här lista som alla i Sverige kunde ta del av där det stod nåt i stil med "mest misslyckade skolfotona genom tiderna" eller nåt liknande och där dök då det här skolfotot upp från klassen över mig. och vi gick verkligen på en superliten skola så att nån ens fått tag på den där bilden är ett under i sig...så det sker. nu var det här ingen big deal och jag är säker på att dom själva skrattar åt det, jag hoppas iallafall det. Men så pass enkelt är det att hamna där och det räcker att det finns en gammal bild på dig där du kanske spexar till dig lite eller inte är i en så smickrande vinkel så kan denna bild användas till att göra såna här "roliga" listor, skapad av nån du inte ens känner och med en bild som inte alls representerar dig.

Och det finns även dom som blir mobbade på internet där någon känner personen ifråga som då tar en bild och sätter ihop en "rolig" bild med en nedvärderande text. för sånt kryllar överallt. Och enda sättet att få stopp på detta är att SLUTA dela dessa sidor och bilder, sluta gilla eller ge denna typ av inlägg någon som helst uppmärksamhet. för så länge det finns ett intresse och att folk tycker det är kul, ja då kommer det ju att fortsättas göras. Och nästa gång du ser en sån här lista eller bild - tänk på personerna på bilderna. tror ni som tycker att det är kul att bli hånade och uthängda för folk att skratta åt? hur skulle du känna om ditt ansikte dök upp där?

Jag vill inte stödja att dessa bilder sprids så därför tänker jag inte posta några exempel. Dessutom kanske någon besöker min blogg utan att läsa texten och tror då att jag stöttar detta.
Ta ställning du också.

OBS! Det är en sak om listorna innehåller modeller eller bilder som inte på något sätt blir kränkta. Nu menar jag listor och memes som handlar specifikt om personens utseende på ett negativt sätt. Man måste hålla isär detta.

Gillar

Kommentarer

Nettan
Nettan,
Håller med!
nouw.com/nettan