ordlista

Att navigera i skönhet och sminkvärlden kan vara svårt nog. Det är inte alltid lätt att veta vilken färg på ögonskuggan man ska välja, eller vilken hudtyp du har, eller vilka borstar du ska använda..det är en djungel. Jag pratar ofta om en produkts finish, att jag ska visa swatches, pigment, blending, glodlinjen, yttre och inre V:et - Men vad betyder egentligen alla dessa ord? En del av er har kanske redan stenkoll - och några av er har kanske börjat lista ut det vart eftersom. Men är man ny inom smink eller gillar smink men det är kanske inte ens absolut största intresse så kan det vara otroligt svårt att veta vad alla dessa ord betyder.

När jag började med smink och hörde otroligt duktiga människor använda dessa ord så vart jag så himla förvirrad. Det var som ett pussel att lista ut vad allt betydde. Ibland googlade jag och ibland la jag ihop 1+1, men det tog sin tid att bygga upp de ordförråd jag besitter idag inom smink och skönhet. Så jag tänkte dela med mig av en ordlista som jag önskat hade funnits när jag försökte lära mig alla dessa konstiga ord. På så vis kan ni hoppa direkt till det roliga!😃

Och jag kommer se till att inlägget är enkelt att komma åt genom att publicera det i kategorin "basinlägg" som ni finner här ovanför bland mina viktigaste kategorier.

Så..då är det väl bara att köra igång!


ORDLISTA INOM SMINK OCH SKÖNHET

Blending - Blending innebär att man suddar ut hårda kanter i sin ögonmakeup. Om du applicerar en skugga på ögonlocket så ser man ofta en tydlig linje där skuggan slutar. Då är det viktigt att sudda ut den linjen så att den gradvis fade:ar ut. Och jobbar man med fler skuggor än en vill man inte ha några synliga kanter så man ser vart den första skuggan slutar och den andra börjar.

Blending Brush - För att kunna sudda ut synliga linjer så behövs en Blending brush. En blending brush har ett "fluffigt" utseende där stråna inte är så hårt packade. De flesta märken säljer flera olika Blending Brushes och dom kan variera något i utseende men har samma grund-uppbyggnad.

Ser ni här hur man tydligt ser kanten av den bruna färgen på bilderna till vänster medan det ser betydligt snyggare och proffsigare ut på bilderna till höger? The power of blending!


..olika Blending Brushes!


High end - Jag har gjort ett specifikt inlägg om just detta som ni hittar HÄR!
Men skillnaden är kort och gott att High End är lite "finare/dyrare" märken såsom Dior, Chanel, Tom Ford och så vidare. Man brukar säga att MAC, urban decay, too faced etc är "medium high end."

Drugstore - Drugstore är motsatsen till high end och syftar på billigare märken såsom Rimmel London, Viva la diva, Wet n Wild, Elf m.fl.

Dupe - en makeup dupe betyder att det är en sminkprodukt som är väldigt lik eller nästintill identisk med en annan sminkprodukt. Det är väldigt blandat när det kommer till vad som räknas som en dupe - vissa påstår att det bara behöver vara en liknande färg men inte alls identisk, vissa säger att det behöver vara en liknande formula, vissa tycker att både färg och formula ska överensstämma med produkten man dupe:ar och sen finns det vissa som tycker att allt ska överensstämma - färg, formula, hur den presterar osv. Från början använde man ordet makeup dupe till att hitta ett billigare alternativ. Så om vi till exempel tar en palett som kostar 500kr så hittar någon en nästintill identisk palett för 150kr - då klassas det som en dupe. Sen skiljer ju sig kraven som sagt när det kommer till vad folk anser att en dupe är. Men idag använder man det även till att hitta liknande eller identiska produkter oavsett pris - det kan vara för att en produkt inte längre går att få tag på eller att man inte kan eller vill köpa ifrån ett visst märke, till exempel. Men från början så var det en billigare produkt som var nästintill identisk med en dyrare produkt. Man skulle gärna hitta en drugstore dupe för en high end produkt.

Globlinjen - Globlinjen pratar man ofta om när man visar hur man ska sminka sig. Globlinjen eller "crease" som man säger på engelska är lokaliserad där själva ögongloben slutar. Det är svårt att förklara i skrift men se gärna bilden här nedan. (Bilden kommer efter nästa begrepp!)

transition shade/Base shade - När man sminkar sig föredrar man att placera en matt (taupe brun) nästintill hudfärgad ögonskugga som endast är ett par nyanser mörkare än din hudton i globlinjen. Detta gör man för att resterande skuggor ska kunna suddas ut bättre och få en snyggare övergång och ett snyggare resultat. Det går även att lägga en färgad transition shade om man absolut måste men man brukar föredra en taupe-färgad matt skugga.


..Här ser ni passande nog ett exempel på både globlinjen och en transition shade. Ni ser att borsten är placerad i en "linje" som går från ögats yttre till ögats inre - det är globlinjen. Och själva färgen i sig + dess placering är en transition shade.


Lid shade - Den färg som du har över hela ögonlocket.

yttre V:et - om du tänker dig ditt ögats form så bildar det nästan som ett liggande V i ytterkanten av ögat. Se bilden nedanför. Detta är det yttre V:et.

Inre V:et/inner corner - Om du nu föreställer dig samma sak fast inre delen av ögat. Där har du ditt inre V.


Vattenlinjen - Där du målar din kajal.

Tightline - När man tar en kajal och målar i vattenlinjen fast på ögats övre vattenlinje istället för dess undre. Detta gör att du nästan får "vika" upp ögats övre fransrad för att komma åt. Det låter superläskigt men jag lovar att det inte är värre än vanlig kajal. Googla gärna om du vill veta mer!

Halo sminkning - Halo sminkningen har blivit oerhört populär nu på senare tid, men egentligen är det nånting som har funnits i evigheter precis som med strobing. (HÄR kan du läsa mitt inlägg och förklaring till strobing!) Det betyder att du sminkar ditt yttre och inre V med mörkare färger (alltså mörkare än den slutliga färgen som du avslutar med. Behöver inte vara mörk som i svart utan mörk som i MÖRKARE.) och låter mitten av locket vara tomt för att sen ta en ljus(are) skugga och applicera den i mitten vilket skapar en "Halo effekt", se bilden!


..Halo eye!


swatches - Det här hör ni mig prata om hela tiden så många har nog listat ut vad det är för nånting vid det här laget. Men det är när man visar en produkt genom att applicera den på armen/handen så att man kan se hur den ser ut. Man testar färgen utan att behöva applicera den i ansiktet helt enkelt.

Fallouts - Ibland kan skuggor vara otroligt pudriga vilket gör att det "dammar" om skuggan. Vilket resulterar i att när du sen applicerar skuggan på ögonlocket så kan det hamna en massa rester ifrån skuggan under ögat och det kallas fallouts.

finish - Det finns olika typer av finish(es) för varje produkt. Den kan vara matt vilket innebär att det inte finns nå glitter, eller skimmer som är lite mer reflekterande utan att vara glittrig, Sen finns det satin som bara ger en subtil glans utan glitter, det finns metallisk finish..sheer finish..det kryllar av olika finishes. Men det är just det som är en finish - vad skuggan/foundationen/rougen etc har för "utseende när man applicerar den".


Haul - när man visar upp nyinköpta produkter

Complexion - ett slags samlingsord för din hudtyp och hudton. man brukar säga att man ska köpa smink och hudvård som passar ens komplex.

Limited edition - när en produkt kommer i en begränsad upplaga och that's it - den kommer aldrig tillbaka igen. När den väl sålt slut så försvinner den för alltid.

Jag tänkte lämna detta inlägg lite "öppet" så att jag kan fylla på med begrepp vart eftersom, då det här är långt ifrån alla men det är allt jag kommer på just nu!😊

Jag hoppas att ni gillar och uppskattar det här inlägget så hörs vi!

Xx Sanna, Letstalkbeauty

Gillar

Kommentarer