HOW TO...blend that eyeshadow!

Om ni har följt min blogg ett tag vet ni att jag ibland påpekar hur viktigt det är att sudda ut/jämna ut (så kallad "blending") din ögonskugga för en snygg look. Senast pratade jag lite om det i mitt inlägg om ögonskuggsborstar.

Är man ganska ny inom smink och inte har sån bra koll på vad alla olika begrepp innebär kan det vara svårt att förstå vad som menas med detta. Så jag tänkte, vad kan vara bättre än att visa bilder på vad det här med "blending" innebär?
jag ska försöka förklara så gott jag kan!


**Obs! Alla texter med tillhörande bild är skrivna OVANFÖR bilden!**


Okej, här ser vi ett exempel på en oblandad skygga. Ni ser hur skarpa linjer den svarta skuggan har och hur det inte alls flyter ihop utan det ser ut som att man bara målat på med massa svart färg. Detta är vad man vill undvika. Keep in mind att detta är lite extremt men ni förstår vad jag menar.

Obs! Jag tror att denna bild kan tillhöra en tutorial så hon är nog påväg att sudda ut linjerna, så jag säger inget om just henne utan jag behövde ett exempel.Här har vi någon som har använt samma teknik, också en svart skugga men här är linjerna utsuddade. På en gång ger det ett helt annat intryck!!Här ser man en ganska bra side by side, och ni ser ju skillnaden.

Som jag nämnde tidigare är jag ganska säker på att bilden till vänster är en del av en tutorial så detta är troligtvis innan hon jämnat ut linjerna för man ser att den röd/brun/lila skuggan i globlinjen är snyggt utsuddad och hennes ögonbryn är inte fixade. Men tro mig, det finns många som lämnar det sådär. därav detta inlägg! :)Just svart kan vara väldigt tungt att jobba med som nybörjare för det är väldigt svårt att sudda ut svart skugga då intensiteten är så pass stark. Så jag föredrar att använda bruna skuggor i början och vänta med svart tills man fått in tekniken med blending.

Här ser vi en bild där personens blending-skills är on point!👌 Det här är ett exempel på hur den perfekta blend:ade skuggan ska se ut. Ser ni hur färgerna nästan flyter ihop som en och samma UTAN att det bara blir utsuddat - man ser fortfarande tydligt att det är olika färger och nyanser men övergången mellan färgerna är perfection!Om ni kollar på bild 3 och bild 4 i denna tutorial så ser ni tydligt skillnaden mellan en utsuddad skugga och en som inte är det.Sen kan man faktiskt översudda. "Overblending". Och här passar ordet sudda väldigt bra för det är precis det som har hänt här. Linjerna har suddats bort för kraftigt och kvar har man bara EN stark skugga istället för 2-3 lagom utjämnade skuggor. Dom har mixats ihop till en och samma så övergångs-skuggan som man lägger i globlinjen för att undvika att du har mörka skuggor ända upp till ögonbrynet samt så resterande skuggor blir lättare att jobba med - den verkar ha försvunnit helt om den ens någonsin fanns där. Tro heller inte att du kan applicera hur mycket skugga som helst och tänk "men jag suddar ju ändå ut det sen" - för det är då det blir såhär. Det enda du suddar ut är resterande färger (t.ex om du använt 2 färger till) och istället får du EN oblandad stark skugga. Givetvis kan du minska intensiteten med att sudda och jämna ut men ett bra trick som du kommer långt med är att ta lite i taget!😊Såhär skulle det egentligen ha sett ut men nånting gick lite snett på vägen. Här har man lyckas behålla alla olika färger och nyanser men ändå fått ett jämnt, snyggt resultat!Nu har jag visat massa bilder där skuggorna varit väl utjämnade och allting flyter ihop på ett snyggt sätt utan att nån färg står ut för mycket. Men det finns fler sätt du kan ha en snygg utjämnad skugga men samtidigt behålla lite skarpare linjer. Här nedan ser ni ett exempel på en sån look. Och anledningen till att det funkar och ser snyggt ut stavas G L O B L I N J E N. Här har man sett till att den lila skuggan som är placerad i globlinjen är ordentligt utsuddad och utjämnad, vilket leder till en lyckad look. Men kom ihåg att det hade inte gått att vända på det - dvs ha en skarp linje i globlinjen och utsuddad skugga på ögonlocket. För även om du gör ett så kallat "cut crease" (googla om du inte vet vad det är, basically så är det när du definierar globlinjen) så kommer du inte undan blending:en.

BTW, dom borde verkligen uppfinna ett svenskt ord för "blending" inom sminkvärlden för varken utblandad, utjämnad eller utsuddad funkar till 100%..


Hur ska man då gå tillväga för att uppnå denna "blending-effekt"? Jo, investera i en (gärna flera!) Blending brush - det är allt som krävs!😀

Jag personligen använder mig av en del Sigma men framförallt Real Techniques. Jag har deras ögonset som jag använder hela tiden. Visst kan du investera i ett sånt där set med 20 borstar för typ 149 kr men jag personligen skulle inte rekommendera det överhuvudtaget då du garanterat inte kommer få ett bra resultat vilket förstör hela syftet egentligen. Dessutom är dom svåra att tvätta och det är jätte viktigt att göra rent sina borstar med jämna mellanrum av hygieniska skäl.

Just Blendingbrush rekommenderar jag att investera i och sen kan du köpa billigare borstar för att t.ex packa på ögonskugga med. Vill du inte investera i ett helt set tror jag t.ex Åhléns och kicks har relativt billiga borstar som du kan köpa lösa, men jag rekommenderar verkligen real techniques set där du får 5 borstar som du garanterat kommer få mycket användning av!

REAL TECHNIQUES STARTER SET 299 SEK finns hos www.craycray.se


...det var allt jag hade att bjuda på idag, jag hoppas att ni finner denna lilla guide hjälpsam och framförallt lätt att förstå. Kommentera om ni har några frågor, vi hörs!😘

Gillar

Kommentarer