101: how to...HITTA RÄTT PRODUKTER!

SCENARIO


Att köpa smink kan vara en hel djungel. Vi säger att du är på jakt efter en ny concealer, du gör lite snabb research, kanske har du läst om nån concealer i nån tidning som har fått höga betyg eller så kanske du går in i en butik och blir rekommenderad en produkt. Du kommer hem och känner dig exalterad. Du har varit på jakt efter en bra concealer hur länge som helst och äntligen har du hittat en. eller?


Det blir dags för första prövningen. Du applicerar den och är inte helt wow:ad av resultatet. Ju längre dagen går, desto mer sköljer besvikelsen över dig. Det här var ju inte vad du väntat dig. Långt ifrån! Concealern har lagt sig i dina fina linjer och porer, dina påsar under ögonen börjar komma fram och det ser kakigt ut. Eller så har concealern helt enkelt försvunnit och runnit av. Besvikelsen är enorm. Känner du igen dig?


ORSAK

Det behöver inte vara just en concealer du har köpt, utan bara en ny produkt som du av någon anledning läst eller hört om, eller kanske valt ut själv - men produkten är inte alls så bra som du trott. Detta hände mig jämt förut. Men varför? Hur kan en person älska en produkt medan nästa hatar den? ljög tidningen? Nej, riktigt så enkelt är det inte.

A och O inom skönhetsvärlden är att lära känna sin hy. Du skulle ju inte gå och köpa en klänning i helt fel storlek bara för att modellen i tidningen har storlek XS medan du kanske har storlek L? Samma sak gäller här. Någon som har torr hy kan inte ha samma produkter som någon med oljig hy och vice versa. Det finns t.ex en foundation ifrån märket Laura Mercier som är super populär. Den är otroligt omtalad. Men om jag gick och köpte den bara för att alla pratade om den skulle jag bli väldigt besviken. För den har nämligen en matt finish och är fri från olja vilket skulle torka ut min hy på nolltid och det skulle se förjävligt ut, på ren svenska. Så du måste lära känna just DIN HY och innan du köper en produkt, oavsett hur bra recensioner den har eller vem som har rekommenderat den, så måste du läsa på om den passar för just dig.


RIKTLINJER:

En tumregel när det kommer till puder, foundation, concealer, primers och hudvård generellt är:

om namnet innehåller något av orden: Luminous, hydrating, silk, dewy, glowing etc så är produkten troligtvis bra för dig med torr hy - för det betyder att den ger glans eller fukt vilket är bra för torr hy.

Om namnet istället innehåller något av orden: Matt/Matte, oil free, shine free etc så kommer produkten troligtvis passa dig med oljig hy då matt är motsatsen till glans och oil free betyder ju att produkten inte innehåller nån olja vilket är idealiskt för dig med oljig hy då den inte tillsätter nån extra olja som gör dig glansig.

står det Combination skin så är det riktat till dig med kombinerad hy, men läs ändå på ordentligt så det inte står att den drar mer åt det ena hållet.

Du kan även stöta på "full coverage" vilket passar dig som kanske har problem med acne.

Sen finns det normal/dry skin som går åt det torra hållet men T-zonen kan ändå bli oljig.


ÄR DU TORR, OLJIG, NORMAL ELLER KOMBINERAD?

Hur vet du om du är torr, oljig eller kombinerad då?

Om du känner kring din näsa, har du som torra partier där som nästan står upp lite? om du känner på din hud - är den lite torr dvs inte fuktig? Om du applicerar fukt - suger huden åt sig fukten väldigt snabbt? Då har du torr hy.


Om du istället har oljig hy så har man oftast störst problem kring T-zonen alltså längs näsryggen och upp i pannan lite åt vänster och höger - så att det bildar ett T där hakan upp till näsryggen är själva stammen (I) och pannan bildas som hatten på T:et. dvs hakan, amorbågen (precis där läppen bildar som ett litet hjärta nästan, precis ovanför), näsan och pannan.

Även ögonlocken och kinderna brukar vara klassiska ställen där man har problem med att sminket rinner om man har oljig hy. Men rent generellt drabbar oljig hy hela ansiktet.


T-zonen


Och har du kombinerad hy kan du helt enkelt vara väldigt torr i hyn och få små torra partier men ändå ha problem med att T-zonen blir oljig.


är du istället normal dvs varken har torr eller oljig hy så är det bra med produkter som är märkta med "normal skin".

Sen finns det även acne, normal/dry, sensitive (känslig) m.fl.

Så innan du köper en ny produkt, se till att den passar just din hy! ☺

  • Makeup

Gillar

Kommentarer

emmastromkvists
emmastromkvists,
Tack för tipsen! :)
nouw.com/emmastromkvists
letstalkbeauty
letstalkbeauty,
Kul att du gillar inlägget! :)
nouw.com/letstalkbeauty